Makkumer Sieraardewerk van Koninklijke Tichelaar Anno 1641
 

KK 14-01 Onderzijde
De Friese klei, de passie voor kunstnijverheid en traditie, de bescheidenheid rond het vakmanschap, het zijn waarden die Koninklijke Tichelaar Makkum uniek maken.

Het familiebedrijf dat al bijna vier eeuwen van vader op zoon overging, staat nu onder leiding van Jan Tichelaar.  

Aan het ongeglazuurde randje op de bodem van het produkt op de foto hiernaast ziet u dat Tichelaar met geelbakkende klei werkt. Hierop wordt na het eerste bakproces een witte dekkende tinglazuur aangebracht, waarvan het gebruik tegen het einde van de 16e eeuw in deze streken bekend werd.

Op deze aangebrachte tinglazuur wordt geschilderd met de verschillende fijngemalen oxiden. Daarna volgt het tweede bakproces waarin de kleuren tevoorschijn komen. Het bijzondere karakter van Tichelaars Makkummer aardewerk wordt door deze zelfbereide, mysterieuze tinglazuur bepaald, die dit aardewerk zijn gloed en brillance geeft. 

   

In tegenstelling tot het Delfts aardewerk waar men halverwege de 18e eeuw overstapte op het gebruik
van witbakkende klei, is Tichelaar nooit van deze oude techniek afgeweken. Hierin zit dan ook het grote onderscheid tussen het aardewerk van “De Porceleyne Fles” en het aardewerk van “Tichelaar”.

Omdat in Makkum op de glazuur wordt geschilderd “vloeit” de tekening enigszins in de glazuur tijdens het bakken. In Delft wordt geschilderd onder de glazuur, daarom is de tekening van het Delfts iets scherper.

Het logo ingebakken in de glazuur op de bodem bestaat uit een schildje met het woord Makkum met daar onder twee T’s gekruist van de gebroeders Tichelaar. Samen met de signatuur van de schilder vormt dit het waarmerk van de enige fabriek van Makkums aardewerk overgebleven uit de 17e eeuw: “Koninklijke Tichelaar”.

In februari 2013 is Tichelaar Makkum met de productie overgestapt van traditioneel aardewerk naar design.
De aardewerkfabriek van Tichelaar ligt in Makkum, een karakteristiek Nederlands havenplaatsje aan de Friese IJsselmeerkust.

Makkum Blauw

De blauwe beschildering met kobaltoxide krijgt in de versmelting met het onderliggende glazuur een brillance die bij latere decoratietechnieken niet mogelijk is gebleken.

Het sieraardewerk wordt met liefde gevormd en stuk voor stuk geheel met de hand beschilderd. Geen druk- of stempeltechniek helpt de schilder daarbij.Onder de knop Makkum/Makkum Sale vindt u de collectie.Makkum gekleurd groepje

Makkum gekleurd
 
Voor gekleurd Makkums aardewerk van Koninklijke Tichelaar gebruikt men naast het blauw ook de kleuren geel, groen en rood.

De kennis over de toepassing van deze Majolika-kleuren kwam in de 17e eeuw van China via Italië en Spanje, Valencia, Faiencetechniek, naar Nederland.Onder de knop Makkum/Makkum Sale vindt u deze kleurrijke collectie.Makkum Wit groepje

Makkum Wit
 
Het bijzondere van Tichelaars Wit Makkumer aardewerk zit in het gebruik van de witte dekkende tinglazuur.

Op dezelfde traditionele wijze vervaardigd, alleen het is niet beschilderd.
Onder de knop Makkum/Makkum Sale vindt u enkele produkten.Makkum Tegels in lijst
 
Tichelaar was in de 17e eeuw de naam voor de tegel- en steenbakker (in een ticheloven). De huidige nazaten danken de naam dus aan hun beroep vanuit een ver verleden, een beroep dat zij nog steeds tot op de dag van vandaag eer aan doen.

In veel historische panden vinden we de handbeschilderde tegels nog terug als wand achter kachels en in schouwen. Op dezelfde wijze vervaardigd, bedekt met tinglazuur.Onder de knop Makkum/Makkum Sale vindt u enkele groepjes gedecoreerde tegels in eikenhouten lijstjes gevat.
                                                                                                              top