In 1653 bij de start van de Koninklijke Porceleyne Fles gebruikte men geelbakkende klei, die na het bakken eerst met tinglazuur werd bedekt, waarop pas daarna met fijngemalen oxiden werd geschilderd. Tijdens het tweede bakproces ontstond in de oven de kleur. Een eeuw later stapte men over op witbakkende klei naar het Engelse voorbeeld van Wedgwood, waarbij voor de vervaardiging van Delfts aardewerk zorgvuldig geselecteerde kleigrondstoffen worden gebruikt. De klei bestaat uit circa 10 grondstoffen waarvan de belangrijkste zijn: kaolien, krijt, veldspaat en kwarts. Deze witte klei biedt de gelegenheid om direkt op de gebakken voorwerpen te schilderen om ze pas daarna onder te dompelen in glazuur en voor de tweede keer te bakken. Hierdoor “vloeit” de tekening minder. Op de foto ziet u het vaasje rechts dat volledig met de hand is beschilderd met kobalt en dat er nog zwart-grijs uitziet. Hierna wordt de glazuur aangebracht die in ongebakken toestand ondoorzichtig is zoals u ziet op het linkse vaasje. Nu gaat het produkt voor de tweede keer de oven in. Gedurende dit bakproces smelt de glazuur bij een temperatuur van 1200°C tot een transparante glaslaag. De beschildering is dan weer zichtbaar. De chemische en fysische reacties tussen scherf, engobe, oxiden en glazuur bij die temperatuur zijn bepalend voor de typisch Delfts blauwe kleur, zoals op de beker midden op de foto. Een wonderlijk proces. 

Het originele Delfts sieraardewerk kunt u herkennen aan het logo dat onder op elk artikel is ingebakken. Een apothekersflesje, daaronder de dooreen geweven initialen JT van Joost Thooft de eigenaar van het bedrijf in 1876 alsmede het woord Delft op deze wijze geschreven. Links van het merk staan de initialen van de schilder rechts een tweetal letters die de jaarcode aangeven. Dit merk is de garantie voor onvervalst, volledig met de hand beschilderd Delfts aardewerk van “De Porceleyne Fles”, volgens de bijgeleverde verklaring van de Kamer van Koophandel

Delfts Blauw: Het wereldberoemde Delfts Blauw, geïnspireerd op Chinese motieven wordt al eeuwen lang volledig met de hand beschilderd. Verfijnde bloem, blad en ranken motieven afgewisseld door sierlijke vogels of typisch Hollandse landschappen en zeegezichten vormen nog steeds de onderwerpen voor het beschilderen van het aardewerk van “De Koninklijke Porceleyne Fles” net zoals dat in de 17e eeuw het geval was. Onder Shop vindt u deze blauwe en meest bekende collectie.

Delfts Polychroom: Polychroom is de benaming voor Delfts aardewerk van “De Koninklijke Porceleyne Fles” waarvan de voornaamste kleuren blauw, geel, groen en rood zijn. Deze van oorsprong Majolika-kleuren werden ook al in de 17e eeuw veelvuldig toegepast. De kennis over de toepassing van deze kleuren kwam uit de landen rondom de Middellandse Zee. Onder Shop vindt u deze kleurrijke collectie.

Delfts Zwart: Zwart Delfts, ook wel “het wondere zwart van Delft” genoemd was een type aardewerk dat aan het eind van de 17e eeuw slechts door enkele kwalitatief hoogstaande Delftse plateelbakkerijen kon worden gemaakt. “De Koninklijke Porceleyne Fles” bracht deze collectie opnieuw uit in 1978 ter gelegenheid van het 325 jarig bestaan van het bedrijf. Levendige plateelkleuren op een lakzwart fond. Een prachtig product met verfijnde Oosterse uitdrukkingsvormen. Momenteel wordt Delfts Zwart niet meer vervaardigd. Onder Shop/Vazen, Borden en Overige, vindt u nog enkele produkten uit deze collectie ook wel “Famille Noir” genoemd.

Delfts Pijnacker Pijnacker heet het Delfts aardewerk dat in hoofdzaak met de kleuren rood, blauw en goud is beschilderd. Van oorsprong is het terug te op het Japanse Imari porselein zoals het in de 17e eeuw door de schepen van de VOC naar Nederland werd vervoerd. De schilders van “De Koninklijke Porceleyne Fles” hebben het weten te ontwikkelen tot producten met een geheel eigen aparte schoonheid. Pijnacker aardewerk gaat drie keer de oven in. De eerste keer wordt de vorm uit klei gebakken de tweede keer na het beschilderen met de kleuren rood en blauw met de daarop aangebrachte glazuur en tot slot voor de derde keer na het aanbrengen van het goud. Dit omdat het 24 karaats goud niet tegen de hoge baktemperatuur bestand is. Momenteel wordt Delfts Pijnacker niet meer vervaardigd. Onder Shop/Vazen vindt u nog een enkel product.